Ingrediënten:
500 gram spliterwten
4 liter bouillon (kookvocht van het vlees)
400 gram winterpeen (in blokjes gesneden)
400 gram knolselderij (in blokjes gesneden)
400 gram prei (in ringen gesneden)
400 gram ui (grof gesnipperd)
200 gram aardappel (in blokjes gesneden)
500 gram varkensribben, schouderkarbonade en speklappen (gekookt, en in blokjes gesneden)
1 rookworst (in plakjes gesneden)
Peper, zout, foelie, laurier, maggie
Bereidingswijze:
Was de spliterwten, en zet deze op met koud water. Breng het aan de kook, en schep het schuim eraf.
Voeg de gesneden ui, prei, wortel, knolselderij, zou, kruiden en Maggie toe, en laat onder af en toe roeren de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
Voeg het vlees, de rookworst, aardappelblokjes en bladselderij toe, en laat nog ongeveer 30 minuten doorkoken..
Serveersuggestie:
Serveer de erwtensoep met roggebrood of zuurdesembrood en katenspek.
Variatietip:
Voor de vegetarische variant kun je vege worst, tempeh, quorn en tofu toevoegen.
Varieer met het vlees naar eigen inzicht (bv. Hamschijf, verse worst, etc)
Voor de Indische variant, voeg sambal en rijst toe.