Skip to main content

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem (gezeefd)

300 ml lauw water

10 gram droge gist

1 eetlepel suiker

1 theelepel zout

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels Italiaanse kruiden

2 teentjes knoflook (gehakt of geperst)

10 mini trostomaten (gehalveerd)

Bereidingswijze:

Kneed van de bloem, water, gist, suiker en zout een mooi elastisch deeg, en maak er een ronde bol van.

Smeer de deeg in met een beetje olijfolie, en laat deze in een afgedekte bak, op een warme plek 30 minuten rijzen.

Meg de kruiden en knoflook door de olijfolie.

Sla de lucht uit het deeg, en rol het tot een plak van ongeveer 1 cm uit.

Leg de deegplak op een bakplaat met bakpapier.

Druk met de duim kuiltjes in de deeg (om de 5 cm), en besmeer het geheel met de olijfolie mengsel.

Duw de halve tomaten in de kuiltjes, en besmeer ook dit met de olijfolie mengsel.

Bestrooi het met wat grof gemalen zeezout.

Laat het afgedekt op een warme plek 45 minuten rijzen.

Bak de foccacia in 15 minuten af op 220°C.

Serveersugestie:

Eet de foccacia als hij nog een beetje lauw is, met een lekkere gemengde sla, soep, voor bij de lunch of zomaar tussendoor.

Variatietip:

Je kan variëren door er bijvoorbeeld ansjovis, ui, courgette en/of olijvenplakjes op te leggen.